Jadłospis

Środa 12.09

Śniadanie: KAKAO SŁODZONE MIODEM, PIECZYWO PSZENNO ŻYTNIE Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, PAPRYKĄ KOLOROWĄ, JAJKO GOTOWANE. ALERGENY: 1,3,7

Obiad:  KREM Z SOCZEWICY CZERWONEJ Z GROSZKIEM PTYSIOWYM, KNEDLE DOMOWE ZE ŚLIWKAMI Z MASŁEM, CUKREM TRZCINOWYM, SOK 100% JABŁKOWY. ALERGENY: 1,3,7,9

Podwieczorek: DESER MLECZNY, OWOC.ALERGENY:7

Czwartek 13.09

Śniadanie: PŁATKI OWSIANE NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, POWIDŁAMI JABŁKOWYMI, ORZECHY ŁUSKANE WŁOSKIE, WODA MINERALNA. ALERGENY: 1,7,8

Obiad: ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW, ZIEMNIAKI, PIERŚ Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM, SURÓWKA Z SAŁATY LODOWEJ, PAPRYKI, OGÓRKA ZIELONEGO, KOMPOT GRUSZKOWY. ALERGENY: 7,9

Podwieczorek: NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, CHAŁKA Z MASŁEM, 1/2 KIWI.ALERGENY:1,7

Piątek 14.09

Śniadanie: HERBATA Z CYTRYNĄ, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, HALIBUTEM WĘDZONYM, OGÓRKIEM KISZONYM, JABŁKO. ALERGENY: 1,4,7

Obiad: BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI, NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM BIAŁYM, BORÓWKA AMERYKAŃSKA, KOMPOT WIELOOWOCOWY. ALERGENY: 1,3,7,9

Podwieczorek: JOGURT ZE ŚWIEŻYMI MALINAMI, WAFLE KUKURYDZIANE.ALERGENY: 7

Poniedziałek 17.09

Śniadanie: KAWA Z MLEKIEM, KANAPKI Z MASŁEM, SZYNKĄ WIEJSKĄ, POMIDOREM, SAŁATĄ ZIELONĄ, WINOGRONA. ALERGENY: 1,7

Obiad: ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM PEŁNE ZIARNO, ZIEMNIAKI, KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM, SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK, SOK 100%. ALERGENY: 1,7,9

Podwieczorek: KAWAŁEK ARBUZA, CIASTECZKA BEZ CUKRU, WODA MINERALNA. ALERGENY: 1,

Wtorek 18.09

Śniadanie: PŁATKI OWSIANE NA MLEKU, CHLEB ŻYTNI I RAZOWY Z MASŁEM, TWAROŻKIEM BIAŁYM, SZCZYPIORKIEM, RZODKIEWKI, MALINY ŚWIEŻE, WODA MINERALNA. ALERGENY: 1,7

Obiad: KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, KOTLECIKI Z PIERSI Z KURCZAKA, KAPUSTA BIAŁA ZASMAŻANA, KOMPOT TRUSKAWKOWY ALERGENY: 1,3,7,9

Podwieczorek: MAŚLANKA, DROŻDŻÓWKA Z JABŁKIEM. ALERGENY: 1,3,7

Środa 19.09

Śniadanie: KAKAO SŁODZONE MIODEM, CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SZCZYPIORKIEM, JAJECZNICA, ŚLIWKI.ALERGENY: 1,3,7

Obiad: KREM Z DYNI Z GROSZKIEM PTYSIOWYM, RYŻ NA SYPKO, KLOPSY Z DORSZA W SOSIE ŚMIETANOWYM, SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO, MARCHWI, KOMPOT GRUSZKOWY.ALERGENY: 1,3,7,9

Podwieczorek: NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, CHAŁKA Z MASŁEM, JABŁKO. ALERGENY: 1,7

Czwartek 20.09

Śniadanie: PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SZYNKĄ Z INDYKA, SZCZYPIORKIEM, WODA MINERALNA, JABŁKO.ALERGENY: 1,7

Obiad: ROSÓŁ Z MAKARONEM, ZIEMNIAKI, UDZIEC Z INDYKA W SOSIE , SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, ŻURAWINY, JABŁKA, KOMPOT ŚLIWKOWY.ALERGENY: 1,3,7,9

Podwieczorek: HERBATA MIĘTOWA, CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM I POSYPKĄ ( WYRÓB WŁASNY) ALERGENY: 1,3,7

 

 

*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1.    Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)      syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1)

b)      maltodekstryn na bazie pszenicy (1)

c)      syropów glukozowych na bazie jęczmienia

d)     zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.    Skorupiaki i produkty pochodne.

3.    Jaja i produkty pochodne.

4.    Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)      żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy

b)      żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5.    Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6.    Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)      całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)

b)      mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego

c)      fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego

d)     estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7.    Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a)      serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

b)      laktitolu

8.    Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.    Seler i produkty pochodne.

10.Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w   

przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio  

do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

 

 

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 


Przedszkole Nr 43
w Bielsku-Białej
43-344 Bielsko-Biała
ul. Wyzwolenia 319

Tel: 816-64-59
pm43@mzo.bielsko.pl

NIP: 937-20-12-381
REGON: 072350451

Strona przedszkola na MZO

Piekarnia Rąba

Sklep Ogólnospożywczy
"Na Rogu" Bialsko-Biała

Konior Tomasz Szkółka Krzewów Ozdobnych

Zakład przetwórstwa mięsnego "Błachut"

Anapol P.H.U. Anatolia Koczur

Energo-system S.C. Paweł Konior i Mieczysław Pruchnik
Copyright 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: WebAwans.pl - Zaistniej w Sieci!